Knjižničar v akciji


ZVEZA BIBLIOTEKARSKIH DRUŠTEV SLOVENIJE
Sekcija za splošne knjižnice in Sekcija za potujoče knjižnice
najavljata

12. strokovno posvetovanje Sekcije za splošne knjižnice in
 festival potujočih knjižnic
z naslovom

»Knjižničar v akciji«
(Maribor, Hotel City Maribor, 6. - 7. september 2012 in
Ptuj, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, 8. september 2012)


Posvetovanje »Knjižničar v akciji« želi spodbuditi javnost k prepoznavanju in razmišljanju o pomenu in vplivu različnih profilov splošnih knjižničarjev na spodbujanje razvoja posameznika in na našo vlogo pri dvigovanju kakovosti življenja. Obisk knjižnice je dejanje, v katerega morajo  ljudje verjeti, da je dobro zanje, ko prestopijo prag, stopimo v akcijo knjižničarji. Za akcijsko ceno poiščemo gradivo na policah, pregledamo baze podatkov po svetovnem spletu, svetujemo dobro knjigo, otrokom preberemo pravljico, starejše računalniško opismenjujemo, brezposelnim pomagamo pri pisanju vlog za delo in jih usmerjamo, šolajočim iščemo vire in podatke za njihova izobraževanja, smo psihologi, zdravniki, vzgojitelji, učitelji, računalnikarji in ne nazadnje osebe, ki so včasih enostavno samo tam za ljudi.Namen posvetovanja je opredeliti ključne probleme s katerimi se vsakodnevno srečujemo pri opravljanju svojega poklica. Poudariti želimo pestrost in raznolikost profilov zaposlenih v splošnih knjižnicah na eni strani in togost pri priznavanju naših kompetenc na drugi strani. Namen je torej tudi odpiranje vprašanj o sistemizaciji delovnih mest, o potrebnih profilih za opravljanje posameznih dejavnosti, o različnih znanjih, o mejnih profilih, o sposobnosti za delo z uporabniki in človeškimi viri, o kompetencah, o stereotipih, o post produkciji, o superviziji poklica in o pedagoški vlogi splošnih knjižničarjev.

Posvetovanje v taki obliki prvič povezuje dve sekciji, ki znotraj ZBDS pokrivata različni področji, a se v praksi vsekakor prepletata. 

Naslov tokratnega posvetovanja se nanaša tudi na vprašanje, koliko je vrednoteno naše delo v očeh družbe, uporabnikov, financerjev, odločevalcev in nas samih. Kdo nam določa ceno? Si dovolimo razvrednotenje? Ali pa kljub pomanjkanju sredstev za programske stroške in dejavnosti delamo naloge, ki so zapisane v zakonu un naši zavesti? Ali smo vedno na razpolago našim uporabnikom? Torej smo v akciji, a z zavestjo, da je zaradi nas naša družba boljša!

Sekcija za splošne knjižnice poleg posvetovanj prireja tudi dneve slovenskih splošnih knjižnic, ki so namenjeni promociji knjižnic.Spodnja slika je s praznovanja v Žalcu: predsednica sekcije Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica žalske knjižnice Jolanda Železnik, župan Žalca Janko Kos in Marjan Gujtman z exministrstva za kulturo, po novem MZIKŠ. Upam, da sem prav napisala, sicer bom v naslednjem zapisu popravila.








Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vrabček, ki bi bil rad kot sraka

Veronika vs. Marjeta z vidika amaterskega in priložnostnega grboslovja

Javna beseda