Dragoceno knjižno darilo







To so utrinki z včerajšnjega slovesnega dogodka - prevzeli smo knjižno donacijo dr. Nika Sadnikarja. V dar smo dobili stare knjige, ki so pomembne kot kultura in zgodovinska dediščina. Gospod Sadnikar je bil žal odsoten, ker je v bolnici, a danes smo z njim že govorili po telefonu in se je pozanimal, kako je bilo, izrazil je obžalovanje, da ni bil prisoten ob tem trenutku, ki se ga je veselil.
Zelo smo ponosni, da nas je častni občan naše občine prepoznal kot ustanovo, ki bo skrbela za njegovo gradivo, ki ga je skrbno zbiral že njegov oče, in jo hkrati odprla tudi javnosti, seveda pod določenimi pogoji, da se gradivo ohrani.
Zbirko je ocenil dr. Mihael Glavan, strokovnjak za rokopise in stare tiske, uredil jo je Andrej Kotnik (ni ga na slikah, se drži bolj ob strani), dogodka se je udeležilo veliko ljudi, svetnic in svetnikov, Kamničank in Kamničanov, kolegic in kolegov,  tudi podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar, slovesni govornik je bil tudi župan Marjan Šarec.
Sadnikarjeva zbirka ima poleg kulturne, zgodovinske in dediščinske vrednosti seveda tudi materialno vrednost. Ob vsem tem pa nam kaže tudi duhovno podobo intelektualca, zbiratelja, človeka s posebnimi interesi, nagnjenji ... za umetnost, za preteklost, za slovenstvo. Ob tem se sprašujem, kakšno podobo o meni daje moja domača zbirka. Tudi knjige govorijo o nas.
Gospodu Sadnikarju še enkrat hvala. In čim prej naj ozdravi. Da nas bo še kdaj na kaj spomnil v smislu: "Najbrž se vsi spominjate zime leta 1936, ko je bilo veliko snega." Namesto nas se spominja on, ki je naš kamniški spomin. Spomini, kolektivni in individualni, nas gradijo. So nasprotje tehnicističnemu pogledu na svet, ker mu dajejo nekaj vsebine!




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vrabček, ki bi bil rad kot sraka

Veronika vs. Marjeta z vidika amaterskega in priložnostnega grboslovja

Javna beseda