Top lista kamniških poti





 1. Bolšjak: tu sem kupila že kar nekaj knjig (nazadnje Zgodovino slovenskega slovstva, SM, 1959), na sliki z bolšjaka pa sicer ne poziram kot fenica knjig, pač pa sem menda po činu kapetanka - evo, uniform je na bolšjaku veliko. To je znak, da je vse minljivo. Enkrat je bila JLA vrhovna sila bivše Juge, zdaj so njeni bedni ostanki na vsakem bolšjaku. Ampak sicer pa je bolšjak super, še posebej Jože in Grega, kupila sem že nekaj porcelanastih krožnikov, čajnikov, koš za listje, vaze ... Všeč mi je porcelanasta nostalgija in bolšjaška filozofija o minljivosti ter večnosti.
 2. Žale: rada se ustavim pri nagrobniku frančiškanov, kjer vam kliče k poboljšanju napis PAX ET BONUM, in kjer piše pod imenom enega od pokojnih patrov: "Bil je moder mož, pazil je, kaj je govoril." Te spretnosti še nisem osvojila.
3. Zgodnji jutranji in večerni tekci z Vereno vse do Tučne, kjer malo pomeditirava ob skromni kapelici, še posebej je lepo, če je polna luna. Mir in luna, krasno. Najbolj krasna pa je prijateljska podpora.
4. Špica: ko pogledam dol na Kamnik, je vse tako majhno, tudi problemi.
5.  kofe pri Cvetotu
6. Klepet z Rokom v knjigarni Sanje: sredi novih knjig, na udobnih stolih in rada poslušam Roka, ki je navdušen nad delom, Kamnikom in ki so mu všeč vsi ljudje na tem svetu.
7. Ko bom upokojena, bom hodila v čitalnico naše knjižnice študirat domoznanstvo in brat časopise.
8. Vedno kukam skozi okna TICa, kjer imajo lepe izdelke domače obrti. Poleg tega se pred temi okni zavem, da je Kamnik lepši, kot mislim.
9. Že dolgo nisem bila v Budnarci. Rada se spomnim Ive Šubelj. Tudi Alenka zadevo dobro pelje naprej.
10. Dvorišče naše hiše. To je tudi naša dnevna soba. Smo malo izolirani, ždimo v hribu nad mestom, smo tudi malo na distanci, malo asocialni, ampak vsako jutro nam pojejo ptički, obiskujejo nas srne in lisice. Kar je tudi okej. Z možem se hecava, da zviška gledava na Kamnik - dobesedno, ker pač gledava na stare kamniške strehe, ker je z nami vzporedno malograjska kapelica, pod katero v mirno kamniško noč nasilno sijejo napisi Spar in Babycebter. Kar je po moje zločin nad kamniško arhitekturno dediščino. Tako opazujemo preplet žlahnte starožitnosti in cenenega potrošništva brez občutka za okolje. Kaj ni moč v slehernem napisu, bodisi na nagrobniku bodisi na trgovskem centru, najti neko folizofsko globino, ki nas opominja na bistveno, lepo in smisel?

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vrabček, ki bi bil rad kot sraka

Veronika vs. Marjeta z vidika amaterskega in priložnostnega grboslovja

Javna beseda