Jenkret je biv



 


 

 logo: Andreja Peklar





 Jenkret je biv: Križnikov pripovedovalski festival - ko knjižnica pride k ljudem

Križnikov pravljični festival z naslovom Jenkret je biv, ki je bil v petek in soboto, 1. in 2. 6. 2012, v Motniku, je prvi pripovedovalski festival na Kamniškem in prvi, na katerem so se pripovedovale samo pravljice, ki jih je zapisal Gašper Križnik iz Motnika. Skupaj s Kulturnim društvom Motnik, Turističnim društvom Motnik, Matično knjižnico Kamnik, Ireno Cerar in Ivanko Učakar smo pripravili bogat pripovedovalski in spremljevalni program: osem različnih dogodkov, več kot 10 pripovedovalcev, 25 udeležencev pripovedovalske delavnice z Anjo Štefan, več kot 150 prispelih likovnih del na likovni natečaj Podobe Križnikovih pravljic … 
Pobuda za festival je prišla prav iz Motnika in je prispela k nam v knjižnico. Čudovito, smo si rekli, knjižnični duh je ušel iz steklenice, lokalna skupnost prepoznava naš pomen! Zato smo tudi mi stopili ven izza knjižničnih zidov in se odločili, da gremo s festivalom v eno najbolj oddaljenih vasi v naši občini. Zato smo v okolje, kjer so pravljice nastajale, pripeljali različne pripovedovalce iz cele Slovenije in z različnimi pripovedovalskimi praksami, vsi pa so pripovedovali Križnikove pravljice.

Gašper Križnik - dokaz, da ni nihče doma prerok

Gašper Križnik danes velja za enega najpomembnejših zbiralcev slovenske slovstvene folklore. V drugi polovici 19. stoletja je v Motniku in okolici zbral preko 200 zapisov ljudskih pravljic, povedk in drugega,  leta 1874 pa je izdal osem pravljic Slovenske pripovedke iz Motnika. Dopisoval si je z akademiki in znanstveniki, njegovo gradivo je shranjeno na ruski in hrvaški akademiji znanosti, doma pa ni bil cenjen. Pravzaprav je bil le skromen in nekoliko čudaški čevljar, ki mu posli, kasneje tudi trgovski, niso šli preveč od rok. Ker je kot čevljar hodil po hišah, je slišal veliko zgodb. Zapisoval jih je v narečju. Tudi kasneje, ko je bil trgovec, je veliko zapisoval, če ni šlo drugače, pa na škrniceljne. Njegovo gradivo je širši javnosti nedostopno, skrbno je shranjeno na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, je pa zelo dragoceno za slovensko kulturno dediščino. Prav zato je s strani KD Motnik prišla v knjižnico ideja, da bi morali kaj narediti za Križnikovo prepoznavnost.Pravzaprav Križnikovo delo za današnji čas tako pomembno, da si zasluži tako spomenik, ki so mu ga Motničani v parku pod lipami postavili že pred leti, kot festival, na katerem se pripovedujejo njegove pravljice. Sicer pa smo mu pred osmimi leti posvetili kar simpozij, za kar je zaslužna dr. Marija Stanonik, razprave pa so zbrane v zborniku Gašper Križnik in njegov čas. Program simpozija je objavljen na tej povezavi: http://odmev.zrc-sazu.si/zrc/datoteke/kriznik_program.pdf
Tudi v knjižnici smo mu postavili spomenik, to je bibliografija z naslovom Jenkret je biv ...
Glej, kaj vse je zbral, zapisal, koliko gradiva še čaka na naslednje festivale ali celo knjigo: 
 http://www.kam.sik.si/LinkClick.aspx?fileticket=N7WzgmRc%2Fsk%3D&tabid=79&mid=605

Jenkret je biv ... en Križnik, steklena gora pa še en povžar

Tako smo poimenovali pripovedovalske dogodke za odrasle in otroke. Prvi večer so odraslim pripovedovali uveljavljeni pripovedovalci. Večer je bil dolg, saj so tudi Križnikove pravljice dolge, a v dvorani je bila tišina, le divji dež je škropotal zunaj in noter pričaral posebno vzdušje. Kot prikovani smo sedeli na stolih in poslušali. Steklena gora je pogost pravljični motiv, kar razlaga tudi Zmago Šmitek v Mitološkem izročilu Slovencev - s to skrivnostno podobo smo naslovili pripovedovanje za otroke. Povžarji so pa Motničani sami - tretji pripovedovalski večer je bil namenjen tistim, ki še poznajo in pripovedujejo pravljice.
Več o dogodkih: http://www.motnik.net/ , http://www.kam.sik.si/

Knjižnično pravljični in pripovedovalski duh je ušel iz steklenice - pravzaprav smo ga kar sami spustili, da je zaplaval nad nami, nas povezal z motniškimi društvi, posamezniki z zadovoljstvom, ker smo prvi festival zaključili z uspehom. Še več, vse skupaj je čisti presežek. To je prava sinergija med lokalno skupnostjo, knjižnico in ljudmi dobre volje.
Mi v knjižnici smo zadovoljni, ker se nam po dolgih leta zdi, da smo prepoznavni kot nosilci različnih vlog in da nas ljudje sprejemajo odprtih rok. 

P6010311.JPGP6010329.JPG

P6020341.JPGna svidenje drugo leto!








Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vrabček, ki bi bil rad kot sraka

Veronika vs. Marjeta z vidika amaterskega in priložnostnega grboslovja

Javna beseda