Velika slovenska kuharica
V naši kuhinji je seveda tudi polica s kuharskimi knjigami. Ko
sem bila mlajša, nisem bila navdušena in ne dobra kuharica. Zdaj sem občasno
vsaj navdušena, ampak če se česa lotim resno in z veseljem hkrati, mi tudi kaj
uspe. Zdaj na to polico z veseljem segam, čeprav ne pogosto. Med najbolj
oguljenimi knjigami je seveda alfa in omega mojih kuharskih znanj – Slovenska kuharica
sestre Felicite Kalinšek. Pred davnimi leti mi je moževa stara mama, že precej
oslabela, kupila to knjigo za rojstni dan. Seveda jo je skrbelo, da ne bi njen
vnuk bil na slabšem kot pri njej, ampak knjigo je vseeno kupila z mojim
soglasjem, saj me je vprašala, kaj si želim. Seveda je bila z mojo izbiro zelo
zadovoljna.
Družinske korenine so pomembne in povezane s kuhinjo. Te pri
mnogih družinah poženejo pod jedilno mizo. Mogoče so tudi pri nas. Moj moto je
bil, da jemo zato, da živimo in da ne živimo zato, da jemo. Zdaj mi je lepo, če
se zberemo za mizo in okušamo. Doživljanje z burbončicami je blizu doživljanju
s celim telesom, dušo, srcem … Mogoče mi manjka še kakšen korak k podobi
gospodinje po navodilih s. Felicite? Malo pretanjenosti pri zlaganju prtičkov mi ne bi škodilo. Ampak prtičkov nismo jedli, ostalo pa smo z velikim veseljem popapcali:
»Kuhanje je umetnost, katere se je treba naučiti. Med posli
domačega gospodinjstva je kuhanje gotovo eden izmed najbolj važnih za vsakdanje
življenje. Ako ima gospodinja še tako lepe lastnosti, ako je prijazna,
postrežljiva, potrpežljiva, vendar je družina ne more rada imeti in pri hiši ne
more biti zadovoljna, ako ne zna dobro kuhati, ako družini postavlja na mizo
vedno skoro eno in isto jed v petek in svetek in še to neokusno pripravljeno,
neosoljeno, preslano, zasmojeno, napol kuhano, preredko, pregosto itd. Posebno
slabo je pri hiši, kjer se gospodinji skoro nikoli peka ne posreči.«
Tako je v Slovenski kuharici v sedmi izpopolnjeni in
pomnoženi izdaji iz leta 1938 zapisala sestra Felicita Kalinšek, rojena leta
1865 v Podgorju pri Kamniku. Slovenska kuharica je največkrat ponatisnjena
slovenska knjiga. S. Felicita je naše gore list (ne glede na to, da Podgorje
leži na ravnini), rodila se je kot Terezija
Kalinšek 5. septembra 1865 v
Podgorju pri Kamniku. Oče Tomaž je kmalu umrl in mati Uršula je sama
skrbela za šest otrok. Kar tri sestre so se odločile, da vstopijo v samostan, v
kongregacijo šolskih sester, tudi Terezija.
V kongregacijo šolskih sester z materno hišo v Mariboru je
vstopila 1892. V Marijanišču je bila na Gospodinjski šoli Kmetijske družbe
učiteljica kuhanja kar 40 let. Priredila je 6. izdajo Slovenske kuharice
Magdalene Pleiweisove, ki pa prejšnji skoraj ni več podobna, saj je bila
korenito posodobljena. Njena kuharica vsebuje recepte,
primerne za gosposke praznične pojedine pa tudi za preproste jedilnike v
kmečkih gospodinjstvih. Znana je tudi po tem, da je najstarejši recept za
kranjsko kuhinjo objavila prav s. Felicita v svoji kuharici iz leta 1912.
Več o njej lahko preberemo v: Pozabljena polovica: portreti žensk v 19. in
20. stoletju na Slovenskem (Šelih idr.).Janez Bogataj, ki
ima roko nad projektom Okusi Kamnika, prav dobro ve za kulturno dediščino
sestre Felicite.
Letošnji rokovnik
Matične knjižnice Kamnik je posvečen prav tej tematiki in s. Feliciti. Pošel je
hitro in z velikim povpraševanjem, naši uporabniki so bili navdušeni nad
vsebino in idejo. Konec koncev ima Kamnik kar nekaj za pokazati, kajne?
Za nameček tem
nametanim mislim nepopolne gospodinje še dva recepta, ki sta zelo poceni in zato primerna:
Kašnata juha
l slanega kropa, ¼ l
prosene kaše, dve žlici masti, pol žlice čebule, pol žlice peteršilja, 3 žlice
moke, vršiček majarona. Dobro oprano kašo skuhaj v kropu ter dodaj rumeno
prežganje s čebulo in peteršiljem ter stlačen majaron. Izboljšaš lahko z juho,
v kateri se je kuhala svinina, ali če dodaš sesekljano svinino.
Še malo, pa bo zacvetel bezeg. Pod našo hišo je en velik grm in meni diši, diši … Seveda naredimo kdaj kakšno cvrtje, šebeso in sok. Tukaj je Felicitin nasvet za cvrtje.
Sestavine
·
1/4 l mlačnega mleka
·
22 dag moke
·
pol žličke soli
·
žlica sladkorja
·
3 rumenjaki
·
sneg treh beljakov
·
6 do 12 bezgovih cvetov
·
maščoba za cvrenje
Iz mleka, jajc, sladkorja in soli
napravimo testo. Bezgovo cvetje pomakamo v testo in ga na vroči maščobi ocvremo. Ocvrto potresemo s
sladkorjem. (Kopipejstala sem z wikipedije.)Z leti postajamo bolj konzervativni, vse gre bolj na ziher, tradicijo itd. Ne vem, zakaj. Ampak nič ni bolj pomembno in bolj zanesljivo v času turbulenc in kriz kot odnosi, ki koreninijo za domačo kuhinjsko mizo.
Ko berem abotne uvodnike v Oni, ki naj bi trkali na našo vest in ki so polni zgražanja zaradi nasilja, krivic, spolnih zlorab in drugih katastrofičnih zadev (seveda so, ne omalovažujem jih), me popade jeza, ko na notranjih straneh One zagledam stajlinge z bluzami, ki stanejo okrog 100 EUR, in čevljev za 200 EUR ter torbicami Marjete Grošelj, zraven katerih sploh ni cene.
Kaj ne bi več naredili, če bi namesto teh trendovskih stajlingov pisali recepte za dobre in poceni jedi in stajlinge za dobro voljo in samozavest. Z malo denarja in z veliko dobre volje. Tako pa se mi zdi uvodnik z moraliziranjem samo prazna drža.
Škoda, da nisem dobra kuharica, sicer bi se lotila pisati kuharico za krizne čase.
Komentarji