Javno linčani posamezniki so ljudje, ki imajo srce, občutke, družine



Znano in v managementu storitev tudi z raziskavami podprto dejstvo je, da se slabe novice širijo veliko hitreje kot dobre. Uporabnik, ki je bil s storitvijo nezadovoljen, svojo slabo izkušnjo deli v svojem socialnem krogu in preko socialnih spletnih omrežij večkrat kot zadovoljenj uporabnik (http://www.marketingcharts.com/online/bad-customer-service-interactions-more-likely-to-be-shared-than-good-ones-28628/,http://www.adweek.com/digital/social-customer-service-2/  ).
Znano in z našimi življenjskimi izkušnjami podprto dejstvo je, da se slabe novice in afere preko osebnih stikov, socialnih omrežij in tudi medijev širijo kot ogenj. Na tem ognju se pogosto cvrejo izpostavljeni posamezniki, ki so krivično obsojani in ki se požaru govoric ne morejo upreti.
Kar me kot osebo in kot aktivno državljanko skrbi, osuplja in tudi boli, je popolno pomanjkanje empatije do ljudi, ki so po krivici izpostavljeni,  pa jih ljudje obsojajo, jih blatijo, se iz njih norčujejo. Skrbi me tudi, da ljudje nimamo dovolj refleksije ali distance do afer, ki to niso, in da je naša država postala gojišče tudi izmišljenih afer, katerih namen je onemogočiti posameznika. Osuplja me, da ni dovolj zrelega premisleka, kaj bi utegnilo biti res in kaj ne.
Andrej
Prepričana sem, da se vsi spominjamo poročil o hišni preiskavi na domu takratnega poslanca Andreja Magajne zaradi suma posedovanja pedofilskega gradiva na računalniku (https://www.rtvslo.si/slovenija/magajna-iskali-so-fotografijo-dekleta-z-golim-oprsjem/243095). Preiskava se je začela ob šestih zjutraj in v prisotnosti televizijskih kamer. Si predstavljate, da ste zjutraj, še preden se zbudite, vsi razmršeni, pomečkani in presenečeni, soočeni s policisti in tudi novinarji na domačem pragu? Šest let je trajalo, da se je zadeva zaključila in da je bil Andrej Magajna pravnomočno oproščen (https://www.sta.si/2367132/vecer-nekdanji-poslanec-andrej-magajna-pravnomocno-oproscen). Kaj se je vmes dogajalo z njim, kakšno je bilo njegovo življenje in življenje njegove družine, ostaja skrito, a lahko si mislimo, da gre za uničena življenja. Pedofilija je do skrajnosti zavržena izprijenost in biti po krivem obtožen za to, je senca, ki pade na celo življenje in celo družino. Si lahko predstavljate, da je vaš oče, sin, brat obtožen takšnega dejanja, ki ga v resnici ni zakrivil?
Na začetku letošnjega marca smo lahko v medijih brali novice o hišnih preiskavah zaradi suma spletne pedofilije. Odrasli so s prevaro pridobili posnetke otrok in jih širili naprej. Mimogrede je omenjena strašna novica, da gre tudi za sume fizične zlorabe. Osumljencev je več kot en sam nepovezan in neposlušen poslanec, očitana dejanja so precej hujša kot posedovanje ene slike. A pred vrati osumljencev ni bilo niti ene samcate kamere in v poročilih niti začetnic imena in priimka osumljenih, kaj šele njihovih slik. Si predstavljate, da se po svetovnem spletu širi gola slika vaše hčerke, ki jo je pretkan odrasli moški pod krinko pripravil do tega, da se je razgalila? Si predstavljate, da je vaš otrok žrtev zlorabe?
To sta dva različno obravnavana primera istega suma. Prvi razvpit, razširjen, dobro ciljan in odmeven. Drugi ne tako.
Zdenka
Dr. Zdenka Čebašek Travnik je bila dva dni predsednica Zdravniške zbornice, ko smo iz medijev izvedeli, da je zahtevala zase veliko plačo (https://www.dnevnik.si/1042763569, https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/cebasek-travnikova-placa-predsednika-zbornice-nikoli-ni-bila-problem/416662). Slike, dodane k člankom, so bile večinoma neprijetne in so podkrepile vtis iz člankov, da gre za osebo, ki ji ni mar ne za zdravstvo in ne za ljudi, pač pa le za dobro plačano mesto. Še dobro, da jo Kamničani poznamo in so se nam ob takšnih opisih prižgale rdeče luči.
Čeprav je predsednica v medijih pojasnila, da gre za enako plačo, kot jo je imel njen predhodnik za polno delovno obveznost, se je požar zaradi domnevne pogoltnosti dr. Čebaškove še naprej širil oz. so ga širili še naprej,  čeprav plača nikoli ni bila problem. Bila pa je dober vzvod za osebno diskreditacijo nove predsednice.  Zakaj je bilo to potrebno, najbolje vedo tisti, ki radi vodili zbornico namesto nje. Ostali lahko samo ugibamo.
Tudi po skupščini, kjer so poslanci zbornice glasovali o njeni zaupnici, so se širili ogorčeni glasovi, kako da kljub nezaupnici ostaja na funkciji. Skupščina lahko predsednika razreši, če je predsednik storil kakšno nepravilnost. Pri Zdenki so takšno nepravilnost iskali od prvega dne in je niso našli. Tako so se pač zatekli k populizmu in predsednice niso razrešili (ker za kaj takega niso imeli razloga), pač pa izglasovali nezaupnico, čeprav v njihovem lastnem statutu te možnosti ni. Se pa zato v medijih dobro bere in še naprej ustvarja občutek, da bi predsednica, ki ji je na demokratičnih volitvah dalo glas  2.780  zdravnikov in zobozdravnikov, morala kar najhitreje oditi, ker bi tako ustrezalo 42 poslancem in morda še komu.
Spet gre za krivično žigosanje in blatenje posameznika, ki se mu pripisuje dejanje, ki ga ni storil, ali namera, ki je ni imel v mislih. Spet gre za popolno pomanjkanje zdrave in empatične razsodnosti o tem, kaj ta posameznik lahko ali sme storiti. Čeprav tiho in v zavetju svojega kabineta sama stojim ob strani ljudi, ki ne odstopijo zaradi očitanih dejanj, ki jih niso zakrivili. Stojim ob strani dr. Zdenke Čebašek Travnik, kajti če bi odstopila, bi odprla pot še drugim čarovniškim procesom in drugim žrtvam javnega sramotenja, predvsem pa rabljem, ki iz različnih interesov takšne procese sprožijo.
Spet so po družabnih omrežjih, forumih in ob kavicah potekale debate, obsojanja, obrekovanja, tudi sama sem bila prisotna ob teh pogovorih. Moja zatrjevanja, da gre za zahtevo po ureditvi plače, ki bi bila enaka predhodnikovi in prizadevanja novega vodstva, da bi zbornica končno delovala transparentno, niso imela učinka.
Med tem pa gredo mimo nas tiho, tihceno zgodbe o visokih izgubah v zdravstvu, zgodbe o dolgih čakalnih vrstah, preplačanih materialih in aparaturah … to ni očitno za javnost takšen problem kot plača. Očitno Slovenci in Slovenke prenesemo sistemsko nategovanje, nepravilnosti, kjer imamo občutek, da tako pač je in da ne more biti drugače, ne prenesemo pa osebe, ki ima funkciji primerno visoko plačo. Pa čeprav ta plača v ničemer ne odstopa od plačila, ki so ga prejemali predhodniki.
Tudi v primeru naše someščanke me moti, vznemirja in boli dejstvo, kako hitro in kako brez kančka empatije lahko planemo po posamezniku in ga žigosamo kot slabega človeka. Tudi gospa Zdenka je oseba, človek, ima družino, prijatelje in svoje življenje, vse to pa je pod bremenom zlonamernih govoric.
Javno in po krivici linčani ljudje so osebnosti, ki imajo srce, sanje, družine, otroke, vnuke, prijatelje, načrte, prihodnost. Če pomagamo širiti zlonamerne govorice ali sodelujemo pri sramotenju, stopimo na vse to, kar je tudi nam sveto, na življenje. 

Komentarji

Oseba Unknown sporoča …
Dobro ste zapisali. Večina pritiskov je anonimk, proti katerim se lahko izpostavljeni posameznik izjemno težko bori, v njih je zapisana kakšna resnica, ki seveda ni pomembna, in veliko laži. Vztrajati je najtežje, a je edina prava pot.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vrabček, ki bi bil rad kot sraka

Veronika vs. Marjeta z vidika amaterskega in priložnostnega grboslovja

Javna beseda