Naj branje postane cenjena prostočasna aktivnost


Nekaj priporočil za branje za otroke od 9. do 12. leta – naj postane branje cenjena prostočasna aktivnost  

Naj vam natresemo nekaj dobrih predlogov za branje, ki vašim nadobudnežem ne bo delalo preglavic, pač pa jih bo pritegnilo h knjigam in jim pomagalo, da bodo oblikovali dobre bralne navade in pozitiven odnos do branja kot pomembne prostočasne aktivnosti. Branje pomaga otrokom na veliko različnih načinov: pri opismenjevanju, učenju, oblikovanju bralne pismenosti, ki je ključna kompetenca, pridobivanju besednega zaklada, izražanju in celo empatije. Napaberkovani predlogi so zgolj subjektiven izbor iz bogate knjižne bere na slovenskem trgu, zato je tudi nemogoče narediti celosten seznam novosti. Za to je dovolj obisk knjigarne, knjižnica pa vas vabi v svetove domišljije in branja. Pomembno je tudi dejstvo, da je knjižnica za otroke brezplačna in zato še kako pomembna v teh težkih, kriznih časih.
Knjige naj bistrijo duha in naostrijo misli v mladih fantovskih in dekliških glavah.
Kaj naj bolj navdihuje fantovske glave kot slavni vojskovodje in njihova odločnost,  še zlasti, če so zraven to še malo hecni liki, kakor so Mark Antonij Primus, Nabodalus Brazgotinus, Atakus Bistruskošus, ki bijejo bitke z barbari v rimljanskem mestu Poetovia? Zato za otroke, ki so začeli spoznavati šolsko zgodovino, priporočamo knjigi Žige Gombača Dnevnik legionarja Primusa ali kako je nastalo mesto Ptuj in Vitez iz Lendave (Simbol, 2011). Imenitne stripovske ilustracije so delo Ivana Mitrevskega. Čeprav sta  knjigi starejšega datuma, ju omenjamo tudi v povezavi z še eno antično zgodbo, ki ima mitološke korenine in je povezana z našim slovenskim ozemljem – to so argonavti, ki so se podali na iskanje zlatega runa preko naših krajev. Knjiga Gaje Kos Junaki z ladje Argo na primeren način in z ilustracijami Damijana Stepančiča podaja mit o argonavtih v povezavi z Ljubljanico, po kateri naj bi na svoji dolgi poti plula ladja Argo, hkrati pa bodo mladi bralci na zanimiv način izvedeli, kdo so harpije, zakaj so ostudne,  kdo čuva zlato runo in vse o Jazonovi pustolovščini.
Že mi, ki smo v mladosti z užitkom brali Piko Nogavičko, smo uživali v tistih Pikinih dogodivščinah, s katerimi je kaj posebnega zagodla odraslim. Še danes so seveda skladno z otroškim osebnostnim razvojem priljubljeni otroški junaki tisti, ki malo ponagajajo, naredijo in razrešijo zmedo, odrasle spravijo v zadrego in se na nek način kljub svoji majhnosti uveljavijo. Takšna je zbirka zgodb o Groznem Gašperju avtorice Francesce Simon. Gašper je nagajiv in grozen otrok, ki mu spodleti, če hoče biti priden. A nihče si ne more kaj, da ga ne bi imel rad. Po različnih šolskih in drugih groznih dogodivščinah nas Gašper v poučnih knjigah popelje k spoznavanju športov, telesa in hrane in sicer tako, da »ti šklepetajo zobje in te spreletava srh«. Če so leposlovne knjige o Gašperju dobrodošle za oblikovanje malo bolj drugačne in samosvoje identitete v otroškem svetu, pa so strokovne odlična kombinacija radovednosti in radoživosti, kar naj bi učenje pravzaprav bilo.
Troli so zanimiva bitja, ki so doma v Skandinaviji in imajo radi smrad, hrup, koze (zlasti v pogačah), so kosmati, veliki in grdi. Kako je, ko se družina trolov naseli v predmestje poleg družine Snobež? Tako zabavno in zanimivo, da so prevedene že štiri knjige iz zbirke Trolarije: Pojdite domov, troli; Dajmo, troli; Kozja pogača, Troli na počitnicah. Avtor Alan Macdonald je priljubljeni angleški mladinski pisatelj in je slovenskim bralcem dobro poznan kot avtor Umazanega Bertija.
Knjige iz iste zbirke in z istim literarnim junakom so pri otrocih zelo priljubljene, saj jim znan junak vzbuja občutek domačnosti, junakova nagajivost pa jim vliva potrebno samozavest in pomaga ločevati dobro od slabega. Zato staršem priporočamo, da otroke spodbujajo k branju knjig Dese Muck o Anici, Christine Nöstlinger o Franciju ali Mini, Nikca Reneja Goscinnyja, Gospoda Gnilca avtorja Andyja Stantona (ampak pozor: stopala se vam lahko od sreče stopijo!) in še bi lahko naštevali. Posebej naj poudarimo, da so nekatere zelo primerne za otroke, ki imajo težave z disleksijo, takšna je na primer serija knjig o Mini. Zato jih še posebej priporočamo v branje.
Eurobasket je pustil sledi tudi v domači slikaniški produkciji. Znan in uveljavljen slovenski mladinski pisatelj Primož Suhodolčan je z ilustratorjem Gorazdom Vahnom ustvaril slikanico Lipko in KošoRok. Zvečer ob polni luni se pogosto dogajajo nenavadne stvari, tudi Roku, s katerim podnevi ni nihče hotel igrati košarke, ker je bil premajhen, ampak nekega večera … Skratka, prijetna, navdihujoča zgodba za otroke, ki so pogosto močnejši v svojih sanjah kot v resnici, saj se pogosto dogaja, da jih sošolci zbadajo. Domišljija pa je za otroke snov, iz katere lahko zrastejo velike ideje, ustvarjalnost in življenjska moč – prav to vse pa jim daje Primož Suhodolčan tudi v drugih svojih delih.
Opozarjamo pa še na eno lepo poučno knjigo o pticah avtorice  Nelde Štok Vojska z naslovom Sem ptiček droben, mil in z ilustracijami Nejke Selišnik. Ob nazornih ilustracijah najdemo razumljive opise ptic kar v pesmih, a je vse skupaj lahko odličen pripomoček za branje in učenje.
Lahko bi vam natresli še dva zvrhana koša predlogov, morda celo tri, ampak za začetek naj bo dovolj in želimo vam veliko prijetnih trenutkov v družbi s knjigo.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vrabček, ki bi bil rad kot sraka

Veronika vs. Marjeta z vidika amaterskega in priložnostnega grboslovja

Javna beseda